Vælg en side

Et klassisk opgør – mellem to rigtige fodboldklubber.

 

Redaktionen har valgt at have en anden vinkel på vores kamp mod Frem. De to klubber har mødt hinanden mange gange – første gang i 1896, og tirsdagens kamp ser meget interessant ud. Vi valgte at gå lidt mere i dybden med de følelser som ægte fans har.

 

Bk. Frem – B.93 er et opgør fyldt med historie. Klubberne har flere DM-titler bag sig og har mødt hinanden over 200 gange. Hvad betyder kampene  for dig, og er der noget særligt over disse opgør?

Jesper Karlsen, B.93 Fanklub

– Som fodboldromantiker og især som 93’er repræsenterer kampene det bedste af alt man elsker. Den udødelige kærlighed til ens klub, stolte og gamle klub traditioner. Som altid kommer til udtryk i hårdt spillede kampe, hvor man tydeligt fornemmer at der er mere end bare tre point på spil.

Brian Nehm, B.93 Fanklub

– Det er altid noget særligt at spille disse københavneropgør – at der er så meget historie bag, gør det bare meget mere charmerende. Begge klubber har stolte traditioner bag sig, samtidig er det også et opgør uanset om vi spiller ude eller hjemme som er fyldt med en masse mennesker på lægterne.

– Det er efterhånden ikke mange kampe, hvor modstanderen også har tilskuere som bidrager til stemningen. Jeg kan ikke helt komme uden om at kampene mod Frem er dem jer ser mest ”frem” til, og det er kampe som man bare ikke vil tabe. Igennem de seneste år har man kunne mærke disse kampe også har deres eget liv, der er en særlig intensitet. Klubberne har også byttet lidt spillere på kryds og tværs de seneste år. Har man ikke oplevet dette klassiske københavneropgør så vil jeg klart anbefale at prøve det.

Marianne Rye Rasmusse, Bk. Frem Support

– Min absolutte favoritopgør er netop, når vores to hæderkronede klubber mødes i et ægte traditionelt københavneropgør. Disse kampe glæder jeg mig altid vanvittigt meget til, og der skal gå gruelig meget galt, før jeg ikke kender mit kampprogram til disse opgør, især når vi selv er på udebane.

– Ikke så meget grundet spillet på banen, men specielt på grund af den gode stemning fans imellem. Og ikke mindst for den “good hoosting” vi altid bliver mødt med på Østerbro fra både klub og fanklub, det er en sand fornøjelse at være gæst på Østerbro Stadion, og må det aldrig blive anderledes. Ros skal der helt sikkert også være til B.93 for at værdsætte, og forkæle deres fanklub med ordentlige forhold på stadion etc.

Peter Lyngberg, Bk. Frem Support

– Det er jo et dejligt klassisk københavneropgør, mellem to hæderkronede klubber fra før smarte businessfolk og sportsgale borgmestre gjorde deres indtog i folkets sport og fik den (fra mit synspunkt) utroligt ucharmerende idé, at fusionere diverse klubber ude fra storbyens omegnskommuner til succes og “multimillionforretninger”, hvor sporten er sekundær, en tid vi stadig er nogle der stadig husker og i den grad mindes.

– For et årti eller to siden lå begge klubber også (oftest) en række højere oppe, så der var knap så mange lokalopgør som nu, men flere busture, ikke mindst til Jylland. Dengang var udekampene på Østerbro Stadion mod B.93 noget vi så frem til, da det gav mulighed for en anden type af opvarmning før kampene end at sidde mange timer i en bus, f.eks ved at mødes på et lokalt værtshus, noget vi stadigvæk holder rimeligvis fat i når der står B.93 på plakaten.

– På banen har jeg ikke de største minder, det er selvfølgelig gået lidt begge veje, men til trods for, at kun nogle og 30 af de over 200 kampe er endt uafgjort føler jeg, at jeg må have set de fleste pointdelere. Jeg synes i hvert fald at kunne huske helt enormt mange 0-0 og 1-1 kampe!

Thomas Heie Nielsen, Bk. Frem Support

– Bk. Frem og B.93 har mødt hinanden 203 gange. Lige så mange gange som Bk. Frem og KB. B.93 bliver altså den klub, som BK Frem har mødt flest gange igennem over 100 år. Det er ikke kun en sportslig, men også en historisk begivenhed. Det er altid noget helt særligt at møde B.93. Man bliver måske ikke selv en del af historien. Men man deltager i den, imens den bliver skrevet.

BK Frem Support og B.93 Fanklub har udviklet et specielt forhold til hinanden, hvorfor kan det være. Hvad er der med de B.93 fans?

Jesper Karlsen, B.93 Fanklub

– B.93 og Bk. Frem har heldigvis et meget venligere/fredeligere forhold idag, end vi har haft tidligere. Hvilket nok skyldes en vilje dertil, åben dialog og helt grundlæggende en erkendelse af at de to klubber, og deres tilhængere i bund grund bygger deres virke på de samme værdier.

– Vi har langt flere ting til fælles end modsat. At begge grupper føler giganternes pres omkring os, animerer nok også romantikere og idealister til at rykke tættere sammen. Vi er jo efterhånden en særhed i det homogene København anno 2019. Fremmerne stiller altid stærkt op på lægterne, noget man som stolt 93’er kun kan kigge til med en vis misundelse og respekt. Vi er desværre ikke så mange, men til gengæld synger vi flot!

Brian Nehm, B.93 Fanklub

– Man kan ikke undgå ikke at have stor respekt for BK Frem Support, fans som altid møder talstærkt op, og bidrager altid med klasse opbakning til deres spillere. Det er samtidig en kæmpe fornøjelse at komme i Valby Idrætspark, det er nok den eneste udebane i Danmark hvor man føler sig 110% velkommen, man bliver altid mødt af smilende og glade mennesker med et velkommen og anerkendende blikke.

– Jeg har endnu ikke oplevet et eneste negativt ord fra deres fans, det er ellers ikke unormalt når man kommer andre steder at der bliver set ”ned” på en, det oplever man bare ikke hos Frem. Jeg har efterhånden fået mange gode bekendtskaber hos Bk. Frem Support, det hele startede i 2015, hvor B.93 Fanklub og “BK Frem Support” skulle samarbejde om at afholde Fair Fans Cup 2016.

– Vi brugte et helt år på at planlægge denne begivenhed, det gav nogle stærke bånd på kryds og tværs. Det betød efterfølgende at jeg var ude og se flere Frem kampe, og jeg husker især låne deres tromme undervejs i den kamp. Tak til Frem fans for at være som I er, bliv ved.

Marianne Rye Rasmussen, Bk. Frem Support

– 1,2,93’erne er altid imødekommende og super gæstfrie, selv om de ikke er så mange, forhindrer det dem ikke i at levere en helt igennem fantastisk service! Jeg må heller ikke glemme at rose dem for at være outstanding, når deres kærlighed og engagement til klubben kommer til udtryk på trommerne. Når de på et tidspunkt bliver flere til at stemme i vokalt, kommer de i den grad til at spille tribunerne op til fest.

– Når vi mixer byens to mest ægte fanklubber, som i fællesskab godt kan finde ud af at hygge sig på tværs af klubberne, bliver det jo decideret smukt. Det så vi i særdeleshed i 2016, hvor 1,2,93’erne mødte op i Valby Idrætspark med et jubilæumsbanner i anledning at Bk. Frem Support, Danmarks ældste fodboldfanklub samme år var rundet 30 år, det var sgu go’ stil, og go’ stil skal altid fejres, så vi kvitterede ved det efterfølgende returopgør på Østerbro med at invitere 1,2,93’erne på vores helt egen jubilæumsøl før kick-off ude foran stadion, hvilket der kom nogle rigtig hyggelige timer ud af.

– Og det får mig i øvrigt til at huske, at der ligger en gammel dinner-date mellem vores to fangrupper i form af stegt flæsk med persillesovs, på Østerbro, som vi sammen skal ha’ fulgt op på i forbindelse med en fremtidig kamp.

Peter Lyngberg. Bk. Frem Support

– Udover at de desværre ikke er så mange, så er dem der er uhyre trofaste og det er en egenskab jeg personligt vægter højt. Desuden er de aldeles glimrende til at spille både Østerbro Stadion og Valby Idrætspark op med gode og vedholdende trommerytmer, men knap så meget vokal – hvilket de seneste opgør, hvor Frem selv har manglet kvalificerede rytmefolk, har givet det lidt spøjse arrangement, at B.93 kommer med rytmen og Frem bidrager med vokalen – det fungerer egentlig meget godt på sin egen lidt skæve måde – men evt. folk udefra, som ikke er vant til at komme til de kampe, må alligevel tænke … Hvorfor hulen gør de det sådan?

– Til sidst må jeg fremhæve B.93 fanklubs imødekommenhed og service, de er slet og ret bare nogle rigtig rare mennesker som er interesseret i, at alle (de desværre alt for få) personer som kommer på Østerbro Stadion får sig en god oplevelse med hjem. Både når de får point og når de ikke gør, og på det område ligner de meget os selv – der sker simpelthen intet inde på banen som ikke kan klares med at dele en stribe øl i fællesskab efter kampen.

– B.93 er, efter min mening, blandt de bedste i landet til “good hosting”, det skal de have tak for og lad det endelig fortsætte.

Thomas Heie Nielsen, Bk. Frem Support

– Man føler sig altid utroligt godt velkommen, det er dejligt at hilse på fans fra modstanderklubben og der er aldrig ondt imellem fans fra Frem og B.93. Vi har det godt sammen, kan være i stue og til kamp sammen. Det er sådan fodbold skal være. Andre klubber kunne helt sikkert lære af den fodboldkultur vi har.

Skrevet af Claus Vandborg.
Foto fra B.93 Fanklubs arkiv.