Vælg en side

Lars Hansen, som blev den første målscorer i betalt fodbold i Danmark, er død.

DBU indførte betalt fodbold i 1978. I den første kamp skulle B.93 spille mod AGF i Københavns Idrætspark – lørdag 1. april – i overværelse af 2.700 tilskuere.

I 16. minut scorede Lars Hansen på hovedstød. Han gjorde det også til 2-0, og B.93 vandt 3-1.

Lars Hansen fik sin fodboldopdragelse i Hillerød GI, hvor han i sin ungdom spillede sammen med blandt andre Michael Meyerheim, der også var et stort talent, men foretrak at satse på en karriere i mediebranchen.

Som 21-årig skiftede Lars Hansen til KB, inspireret af sin daværende spillende træner, målmanden Niels Hagenau, som udover 5 A-landskampe opnåede 226 kampe på 1. holdet i KB.

Det blev til to flotte sæsoner som amatør i KB, hvor han brillerede som en løbevillig og målfarlig angriber.

Om KB med indførelsen af betalt fodbold ville have givet Lars Hansen en kontrakt, vides ikke, eftersom det aldrig blev aktuelt. Så snart det blev tilladt at ansætte spillere, kontaktede B.93’s formand John Andreasen ham på opfordring fra træneren John Sinding og sportschefen Erling Bøje.

John Andreasen havde ligesom en anden gentleman, Emil Sørensen fra FB, kæmpet indædt imod professionelle tilstande i dansk fodbold. Men i “nederlagets stund” reagerede han prompte, inviterede Lars Hansen til forhandlinger og lavede en af sine bedste aftaler i de 20 år, han var formand for B.93.

Selv om Lars Hansen trivedes hos “Den Hvide Dame på Østerbro” – kælenavnet for B.93 – var han efter fem år i landets bedste række indstillet på at vende tilbage til sin barndomsklub. Men da klubben rykkede ned, bad den daværende cheftræner Erik Dennung ham om at blive; i al fald én sæson. Det gjorde han naturligvis og hjalp B.93 til oprykning.

Lars Hansen var med til at vinde DBU’s Pokalturnering i 1982. Han var på grund af et mindre benbrud ude af stand til at deltage i finalen mod B 1903, men da den sluttede 3-3 efter forlænget spilletid, blev det nødvendigt med en omkamp tre uger senere, og da var han spilleklar igen.

På et mål af det indskiftede postbud Jens Nørager vandt B.93 med 1-0 og kvalificerede sig til Europa Cup-turneringen for pokalvindere, hvor klubben overraskende eliminerede SG Dynamo Dresden og dernæst tabte til Thor Waterschei (nu KRC Genk).

Det er den eneste gang, B.93 har vundet DBU Pokalen, mens det er blevet til ni danske mesterskaber; det seneste i 1946. I sin snart 130-årige historie har klubben leveret 46 spillere til det danske A-landshold.

Tilbage i Hillerød GI efter 45 mål i 184 kampe for B 93 spillede Lars Hansen to sæsoner på 1. holdet, der havde hans tidligere holdkammerat i KB, Torsten Andersen, som cheftræner. Torsten Andersen erindrer Lars Hansen som et samlingspunkt både på og udenfor banen – med et smittende humør og altid et glad smil.

Lars Hansen, der var uddannet murer, spillede 99 kampe på 1. holdet i Hillerød GI inden han på grund af sygdom sluttede med fodbolden.

Som B.93’s historiker Palle Banks skriver i profilen om Lars Hansen i klubbens arkiv:

– Lars måtte stoppe som murer, og det var slut med at gå lange ture. Han kunne heldigvis beholde sit førerbevis. Men det trofaste overskæg røg til storskrald.

Indtil 2015 deltog Lars Hansen på krykker i den årlige nostalgifest i B.93. Lars blev 69 år – ære være hans minde.

Af Frits Ahlstrøm
Topfoto: Johan Neve. Portrætfoto: B.93’s spillerprofil arkiv.