Vælg en side

– Det handler ikke om at undgå nedturene, for det kommer til at ske for alle. Det handler om hvordan man rejser sig igen.

 

Det er vært at være uenig med sympatiske Søren Nørgaard, der her taler med Valdemar Jensen om sin rolle i B.93. Stærkt allerede som 22-årig at blive udnævnt til vice-anfører.

Hej Sø, tak fordi du havde lyst – kan du ikke fortælle lidt om din opvækst og karriere hidtil?

– Jo, jeg er født og opvokset i Brønshøj, som barn af to tilflyttede jyder. Jeg har boet i Brønshøj det meste af livet, lige indtil jeg flyttede hjemme fra som 19-årig for to år siden, hvor jeg flyttede til Frederiksberg.

– Jeg har spillet fodbold siden jeg var 6-7 år, først i BK Fix i Brønshøj, og så senere i KB og FCK fra U12, inden jeg skiftede til B.93 som 17-årig.

Hvordan er hverdagen?

– Jeg deler en lejlighed med to venner, én der er politimand og én der spiller professionelt i Lyngby Boldklub, så der er styr på rammerne. Jeg læser HA Almen på CBS, og det er både spændende, men også svært.

– Jeg har med vilje taget den bredeste uddannelse, for jeg er endnu ikke sikker på en endelig retning.

– Jeg gik i en fodboldklasse på Johannesskolen, som er en integreret del af FCK-akademiet, så jeg har brugt de sidste 7 år af skoletiden på at være sammen med fodboldvenner.

– Men dét at starte på en videregående uddannelse og komme ud og få nogle andre input er ret vigtigt og rigtigt sundt for mig – især i de perioder hvor jeg har været skadet, har det været godt for mig.

Det er jo lidt falsk beskedenhed fra din kant, for jeg ved jo at du ligger i toppen af karakterskalaen hver gang …

– Hahaha, jeg gør det ok, især i betragtning af hvor meget tid man bruger på fodbold og træning. Det er klart, at det er en backup i forhold til min fodboldkarriere, for det vil jeg selvfølgelig allerhelst, men det er på den anden side også rigtigt sundt for mig at få proppet noget andet i hovedet end kun fodbold.

– I vores nuværende trup er der en god blanding af folk, der har et studie ved siden af fodbolden, og folk der udelukkende koncentrerer sig om bold.

– Når jeg ser det lidt udefra, så synes jeg faktisk ikke, at jeg kan mærke så stor forskel på deres tilgang, måske fordi vi overvejende er så unge og alle brænder for det, som vi har gang i i B.93.

Meget unge – det er vel kun Stückler, Aris, Wæver og Lund, som er 24-25, som adskiller sig aldersmæssigt. Hvordan får man skabt en gruppe, en enhed af de folk som har forskellige forudsætninger, både med hensyn til alderen som spænder fra 17  år og så med helt forskellige livsforudsætninger, fx at man stadig bor hjemme hos forældrene?

– Det er ikke nemt, det er sikkert. Den bedste jeg har oplevet til at skabe denne her sammenhængskraft, det er Martin Heisterberg, som omfavnede alle spillere, uanset hvem de var og hvor gamle de var.

– Han havde en helt fantastisk tilgang til at kunne skabe et sammenhold. Så vi er jo nogle som både må og skal løfte arven i forhold til at skabe den her særlige B.93 sammenhængskraft.

Du er blevet viceanfører som 21-årig, og det er jo i sig selv ret opsigtsvækkende.

– Ja, det er ret fedt, og det gør mig stolt.

Så hvad er det for nogle egenskaber du har, som gør dig egnet til det?

– Jeg har allerede i en ret ung alder fået at vide at jeg havde nogle lederegenskaber, og så har jeg nok udviklet mig i en retning, hvor jeg spiller meget med lyd og forsøger at dirrigere mine holdkammarater.

– Derudover er jeg relativt rutineret med 50-ish kampe i en ellers ung trup, og så hjælper det at alle elsker mine musiklister i omklædningsrummet.

Hvad er det for noget musik, som I kan samles om?

– Det er meget blandet, alt fra Rocazinos “All My Love” til Drakes nyeste rap.

Lederegenskaber og opførsel, er det noget som du er bevidst om, eller kommer det naturligt til dig?

– Det falder mig ret naturligt, og jeg har altid været god til at omgås mennesker med forskellige baggrunde og personligheder, så det har selvfølgelig været en blanding af erfaringer og medfødte evner.

– Vi har i B.93 tradition for en anførergruppe, som dog ikke er faldet helt på plads endnu. Her forventer jeg at lære af de andre i den gruppe, som også skal have repræsentanter fra de helt unge, men selvfølgelig også at bidrage med det, som jeg nu kan.

Søren Nørgaard har teknikken i orden. Har er i aktion mod Vejgaard. Foto: Christian Midtgaard.

Du fik en alvorlig knæskade for noget tid siden og i din comeback kamp får du så et rødt kort. Hvor langt nede er man efter sådan en kamp? Både glad og sur?

– Jeg endte med at være udenfor i 7-8 måneder, og det var en helt fantastisk følelse at komme tilbage på banen.

– Det var over et år siden jeg havde spillet en betydende kamp, så jeg var måske lidt overtændt før kampen mod Avarta. Jeg fik en tynd advarsel først og så var jeg uheldig med en hård tackling, som gav et rødt. Jeg var selvfølgelig rasende og ked af det og den slags, men jeg snakkede meget med min far som selv har spillet fodbold og vendte alle udfordringerne med ham, og det var en kæmpe hjælp.

I de efterfølgende kampe fik du en del spilletid og har også scoret nogle mål. Har du haft en mentaltræner eller ligger det bare til din natur at være stærk i bøtten? Kan du give nogle gode råd videre?

– Jeg har som sagt snakket med min far og bruger ham meget som mental sparringspartner. Han har selv spillet fodbold på højt plan i Randers Freja, og han kender mig og mit humør bedre end nogen anden, så for mig har det været vigtigt at komme ud med tankerne og få det bearbejdet lidt.

– Man ved jo, at fodboldkarrieren er fyldt med op- og nedture og det gælder faktisk mere om at finde ud af, hvordan man tackler de svære perioder perioder og kommer videre med nye ambitiøse, men realistiske målsætninger for sig selv.

Det er i virkeligheden et ret godt råd at give videre?

– Nemlig. Det handler ikke om at undgå nedturene, for det kommer til at ske for alle.

– Det handler om hvordan man rejser sig igen efter de hårde perioder.

Hvad er sværest når man er senior, at blive ‘hård’ nok og ikke lade sig kyse fysisk, eller er det den større opmærksomhed der er sværest?

– Jeg blev rykket op fra U19 til senior for to år siden og det er bare et stort spring – især fordi fokus skifter fra at man spiller udviklingsfokuseret til at man spiller om point.

– Du kan spille en vidunderkamp, som du desværre taber, og så er det de 0 point der står på bundlinien, når der bliver skrevet referat. Der har man lidt flere nuancer som ungdomsspiller, og det skal man bare være forberedt på.

Du spiller jo en central plads, hvor man kan risikere at få nogle knubs. Hvor vigtigt er det at være høj og stærk?

– Det behøver ikke at være afgørende at være et muskelbundt, bare se på mine idoler Xavi, Iniesta og Fabregas – de er ikke ret store, men de har en fantastisk spilforståelse.

Ser du dig selv som en 10’er, 8’er eller noget helt tredje?

– Ah, jeg kan nok spille begge pladserne og såmænd nok også 6’eren. Men for tiden synes jeg, at 10’eren er sjovest. Der sker mest, og der er lidt større chance for at score mål, så det er nok det jeg er mest opsat på.

– Men altså, 10’eren har også fået en lidt større og friere rolle under Thomas, så man er ikke helt så låst på den sidste tredjedel af banen, så for sådan en med lidt initiativ er det en drømmeposition at spille. Men jeg synes, at det for mig er en fordel at kunne dække flere pladser – også i løbet af en kamp.

– Jeg har nok ændret mig lidt fra at være en luksusspiller, som kun kiggede fremad og altid skulle forsøge den afgørende aflevering. Det har nok ændret sig til at have mere fokus på helheden.

Det er jo lidt af et scoop at få Thomas Nørgård til klubben …

– Jeg tør godt at sige, at Thomas er den bedste træner jeg har haft endnu. Han kan lidt af det hele, både det taktiske, men også det mandskabsmæssige.

– Han er sjov til træning og gør en stor indsats for at lære de enkelte spillere at kende, så det er en fornøjelse at arbejde med ham.

… men næsten et endnu større scoop er at få en der hedder Emil Nielsen, også kendt som Dyre, til klubben?

– Det er et kæmpe boost til hele klubben, det er fantastisk. Altså, manden kan jo stadig løbe solen sort og spiller lige op med os andre. Når han taber giver det udslag på Richterskalaen, og det er klart at den vindermentalitet er en kilde, man gerne vil tappe lidt af.

– Han kender alle i truppen, og det er ikke ret lang tid siden han selv stod i noget der ligner vores egne problemstillinger, så han fortjener ros.

Det er jo også en ny rolle for ham?

– Det er det, men han er lynhurtigt faldet ind i rollen og har fået en masse respekt fra spillerne. Det virker som om han er glad for at være tilbage i klubben og for at spille en rolle.

Set lidt udefra har vi gennem de sidste år hver eneste sæson haft en spiller eller to, som godt har vidst at de var dygtigere end de fleste. Med den nuværende trup ser jeg det faktisk ikke?

– Nej, det er jeg meget enig i. Vi er først og fremmest et hold, med tryk på hold.

– Når vi spiller godt som hold, så vinder vi kampene, simpelthen fordi vi bakker hinanden op ubetinget. Jeg synes at vi fremtræder meget homogent og mere sikre i vores forskellige faser af spillet.

– Forhåbentlig kommer det til udtryk fra allerførste kamp og særligt på vores hjemmebane på Østerbro Stadion.

Hvem skal lave målene for os i år?

– Vi har jo Stückler, som altid er garant for mål, og han viser det bare til hver eneste træning. Og så har vi altså Mican, som er uhyggelig foran kassen. Nu er han desværre ude med en skade i nogle uger, men når han kommer i form igen, så tror jeg at folk bliver overraskede over især hans venstrebensspark.

– Derudover har vi jo Krogh, som er en ægte og super dygtig angriber, men faktisk har vi mange der kan score mål på holdet – og det tror jeg vi kommer til at se.

Du er åbenlyst et stort talent, men hvad tænker du der skal til for at du fx kommer til at spille Superligabold

– Jeg er bevidst om, at der er et stort spring fra 2. division til Superligaen, så det er klart, at jeg skal bygge på alle mine kompetencer over de næste par sæsoner, og så tror jeg på, at det under de rette omstændigheder kan blive en mulighed.

– For mig gælder det nu om at finde noget kontinuitet og få en masse kampe og erfaringer i benene, så jeg kan være parat til at tage det næste skridt, som meget gerne skal være at rykke op i 1. division med B 93. Jeg tror på det.

Hvis du nu ikke ender med at være prof, hvad laver du så om 5 år?

– Hvis min fodboldkarriere ikke er gået som håbet, så kunne jeg være konsulent indenfor finansverdenen. Når jeg nu har valgt også at uddanne mig, så er det klart, at jeg på et tidspunkt også har en anden verden.

Søren Nørgaard bruger hovedet både på og uden for banen. Foto: Christian Midtgaard

Hvis Sø 2020 kunne give Sø 2017 et godt råd, hvad skulle det så være?

– Det skulle nok være at give et godt råd omkring mod, og at man skulle holde hovedet højt.

– Jeg havde en periode omkring U17 efter at have spillet i KB og FCK i lang tid, og jeg blev sorteret fra på grund af størrelsen, så jeg genfandt først fodboldglæden, da jeg skiftede til ‘93.

– Mit gode råd ville nok være at jeg skulle tro på mig selv, og ikke være bange for at fejle. Du kan ikke spille fodbold, hvis du er bange for at lave fejl. Det gør vi alle sammen – i hver kamp.

Det lyder som vise ord til de unge i truppen?

– Det ville nok have hjulpet mig, så hvis det kan hjælpe andre er det værd at nævne.

Din yndlingsklub er?

– Det er selvfølgelig Barcelona, og det vil sige at jeg lider i disse dage efter en elendig sæsonafslutning. Vi må se hvordan det kommer til at gå dem.

Hvem har været din bedste modspiller, senior/junior? Og du må ikke sige Adam eller Viggo … !

– Surt, for Viggo ligger jo helt oppe på listen!

– Men det er nok Jakob Bruun Larsen og Emre Mor. De er begge to uhyggeligt gode. Jeg spillede engang en kamp for FCK mod Lyngby, hvor de spillede på hver deres kant, og det var altså ikke ret sjovt at være back i den kamp.

– Som senior har det nok været Daniel Norouzi, som jeg har haft de sværeste kampe imod, for han er en klog spiller. Han er midtbanespiller omskolet fra venstre back, og han kan alle de beskidte skolegårdstricks. Han var ikke rar at spille mod.

– Derudover er det nok Jeppe Kjær, altså den gamle fra Lyngby og Helsingør. Selvom han er halvt så høj som mig, så er han sygt hurtig og har et virkeligt rapt fodskifte, som er svært at dæmme op for.

Hvilke af de unge fx fra U19 skal vi for alvor holde øje med?

– Af de nyeste der lige er rykket op i truppen, er det værd at nævne Niels, Hassan, Mican og Milan. Det er nogle dygtige drenge, som vi nok skal se meget mere til i fremtiden

Sø, tusind tak for din tid. Hvordan tror du at vores sæson kommer til at se ud?

– I hele min tid som senior i B.93, så har vi altid skulle indhente noget efter en blød start.

– Med det fundament, som vi har lagt og den opstart vi har haft siden kval-kampene, så tror jeg på at vi kommer til at få en kanonstart.

– Det ser spændende ud. Vi har selvtillid og spiller sammen som et hold. Det kan blive lidt af et sportsligt drømmescenarie, som vi starter på lige nu i B.93 og det bliver kort sagt ret fedt at tage hul på …

– Jeg tror på top 6.

Det er en aftale – god sæson!

Se flere interview her, webred.

Skrevet af Valdemar Jensen.
Alle fotos af Christian Midtgard.