Vælg en side

Valdemar Jensen har i sit fjerde spillerinterview talt med Olcay Senoglu. Se også interview med Mads Nielsen, Andreas Heimer og Sean Christoffersen.

En ægte ’93’er: Målsluger, indpisker og stadig sulten efter flere mål
Af Valdemar Jensen

Hej med dig, Olcay, tak fordi du tager dig tiden i dag.

Først et spørgsmål, som mange sikkert har villet spørge dig om: Hvordan udtaler man dit navn helt korrekt? ‘Oltjai’. Olsæi’, eller?

– Ha, det skal udtales ‘Oljaiy’, hvis det skal lyde bare nogenlunde korrekt.

Godt, så fik vi det på plads.

Hvis man ser på din karriere, så har du været lidt rundt omkring: Frem, Trelleborg, Vestsjælland og Fremad Amager. Er ‘93 din klub?

– Ja, det er det helt sikkert. Jeg rundede de 100 officielle kampe for nylig, og det føler jeg virkelig, at det er. Jeg har været i klubben i 3-4 omgange, og har også spillet ungdomsfodbold i klubben.

Du er også ved at bevæge dig op af listen over flest scorede mål, lige nu (før Frem kampen) med 66?

Ja, jeg holder godt øje, og jeg håber bestemt at jeg kan snige mig lidt mere derop af. Det kunne være sjovt at komme i top 10.

Nr. 1 er nok svær at konkurrere med (Anthon Olsen topper listen med 268 mål i 227 kampe. Palle “Banks” har netop opdateret den officielle liste over flest mål efter den seneste havsæson. Olcay er den 13. mest scorende spiller i B.93’s historie. Der er 14 kasser op til Arvid Christensen på 10.-pladsen, webred.)

– Ja, det bliver umuligt, men hvis jeg når top 10, så er jeg tilfreds.

Du har 2-3 gode år i dig endnu på Divisionsniveau med mål i støvlerne, som f.eks. Thomas Wagner i Egedal og Stenløse, Anders Clausen i Næstved og så ham Luca Toni i Italien?

– Ja, det er gode navne at blive sammenlignet med, men nu må vi se. Jeg har det godt lige nu rent fysisk og med mit spil, og jeg er stadig enormt motiveret efter at spille. Jeg er stadig sulten efter at score og vinde hver eneste kamp, og det synes jeg faktisk er det vigtigste for en fodboldspiller.

– Du er meget engageret, når du spiller og vil nærmest vinde for enhver pris. Du stiller høje krav til dig selv og dine medspillere, det kan enhver som har været på eller udenfor stadion kunnet høre.

– Det er rigtigt, jeg forlanger en masse af mig selv og mine medspillere, men det er udelukkende fordi jeg ved hvad de kan præstere, og så forventer jeg at de lever op til det. De ved udmærket godt, at når kampen eller træningen er slut, så er jeg god igen, og de får et klap på skulderen.

– Jeg oplevede det selv da jeg var i truppen i FC Nordsjælland, for dengang var det sgu mig der fik svinere, når jeg ikke præsterede, og det er nok noget jeg har taget med mig.

– Der bliver stillet krav, og dem skal man leve op til og yde det allerbedste man overhovedet kan. Det er ligegyldigt, om du er ung eller gammel, ny eller erfaren, man skal være ‘på’ hver eneste gang. Det kan godt være, at mit ambitionsniveau oppe i hovedet er højt, men jeg spiller for at vinde hver gang, og det kommer nogle gange til udtryk lidt højt.

Sidste år blev der praktiseret en lidt anderledes spillestil, end den vi har været vant til i ‘93, og det virkede som om du lærte noget nyt, nemlig at tage del i det defensive arbejde?

– Jeg prøver selvfølgelig altid at gøre hvad træneren beder mig om, men mine styrker ligger i det offensive spil, så det er klart at jeg bruger mange kræfter i det offensive, ikke mindst i det opbyggende spil. Sidste år havde vi en lidt mere tilbagetrukket spillestil, så der var ikke så mange kræfter til det offensive, men det er selvfølgelig en balance, man skal have som hold.

Du bliver også brugt meget som opspilsstation, fordi dit første touch, din bevægelighed og dine vendinger er virkelig gode. Falder det dig i virkeligheden mere naturligt at spille den hængende angriber, hvor du falder lidt ned, og så har du en stærk boksspiller foran dig?

– Det er rigtigt, og personligt kan jeg bedst lide at spille med en anden angriber foran eller ved siden af mig, ikke nødvendigvis en stor boksspiller, men mere sådan at man på skift kan falde ned i banen, så vi kan få noget kombinationsspil i gang og kombinere os igennem modstanderne.

– Da jeg spillede i Lyngby spillede jeg sammen med Morten Nordstrand, det var farligt.

Det ville være at strække den lidt at kalde ham en stor boksspiller…?

– Nej, det er han nemlig ikke. Men han er en utrolig klog spiller, og da Nicklas Rønne kom til klubben havde vi lidt af det samme, fordi han tilsvarende er en klog fodboldspiller. Mit spil er meget lagt an på at få den i fødderne, og så dels være med til at gøre de andre gode og så selvfølgelig selv komme med i feltet.

Ja, for selv om du har spillet kant i nogle kampe, så er du jo ikke typen, der får kridt på støvlerne af at galoppere op og ned af linien. Der er lagt op til, at du skal trække ind i banen og så afslutte med dit i øvrigt ret fantastiske venstreben, ikke?

– Jo, helt bestemt. Da jeg spillede i Fremad Amager lavede jeg f.eks. 10 mål på en halvsæson, og det var fra en position som højre kant, så det ligger selvfølgelig til at jeg skal trække ind og enten afslutte selv eller spille et-to med en mand i feltet eller en back i et overlap, så der er forskellige muligheder.

Lige præcis kantspillere med hurtige fødder er vi jo i dén grad leveringsdygtige i, men vi mangler lidt den helt store målsluger, bortset fra dig selv?

– Ja, og det har vi også kunnet mærke. Hvis man ser på de andre hold, så har de spredt målscoringen ud på lidt flere spillere, og lige dér mangler vi lidt. Vi har et utroligt ungt hold, og det hører med til det at have de unge med, at der ind imellem mangler lidt. Men jeg er helt sikker på, at sådan en som Drost nok skal komme efter det i forårssæsonen.

Kommer Nico J og forhåbentlig også Sebastian Czajkowski, som havde nogle virkelig gode kampe inden sin ærgerlige skade til at sætte et aftryk i næste halvsæson?

– Især Sebastian arbejdede jo stenhårdt, og skabte en masse rum til mig, som jeg nød godt af, så det er rigtigt dejligt at se ham i genoptræning, for han vil virkeligt det her, og jeg håber på at han kommer tilbage med fuld styrke snart.

Er der et enkelt eller to mål blandt alle de her mål, som du har lavet i din karriere, som hænger særligt ved?

– Jeg husker særligt det første: Jeg var i Superligatruppen i FCN og blev lejet ud til ‘93, nåede at træne med en enkelt gang inden sæsonpremieren i Køge om søndagen. Vi var selvfølgelig totalt underdogs, men den endte 4-4 efter at jeg havde lavet to mål, bla. på et oplæg fra Ole Puggaard, som tippede den over muren i en fræk frisparkskombination, hvor jeg så scorer.

– Så var der den sæson, hvor vi rykker op fra DS, hvor jeg lavede 12 mål i 10 kampe, hvor jeg i kampen mod Frederikssund, hvor oprykningen blev sikret også laver et godt mål. Så har jeg lavet en flot flugter mod Roskilde, som jeg også husker rigtigt godt, så jo, der hænger noget ved.

I pokalkampen mod gymnasterne fra AGF på Østerbro Stadion for nogle år siden var du ved at lave årets mål. En halvflugter fra midten efter et dårlig udspark, som du har taget ned med brystet, den tager undersiden af stolpen, rammer målmanden i ryggen og hopper ud igen…

– Ja, det havde været et rigtigt pænt mål, og det er lige den slags mål, som man skal bruge i pokalkampe mod hold fra de øvre rækker. (Se evt. B.93 TV reportagen fra AGF-kampen. Desværre er halvflugteren af uransagelige årsager ikke med, webred.).

– Der var også et mål mod Avedøre i sidste sæson, hvor jeg chippede den over målmanden langt udefra.

Lidt som Raul ville have gjort det?

– Lige netop, og han er jo også i min top 3 over yndlingsspillere.

Vi har måske divisionernes yngste midtbane med Heimer, Drost, Nico O, Kaltoft. Hvordan er stemningen i truppen, når du kunne være deres far eller bedstefar?

– Hahaha, altså bortset fra deres musiksmag, som er helt gal, så synes jeg at vi har det rigtigt godt sammen. Stemningen er god, og de er faktisk rigtig fornuftige.

– Vi har tidligere haft en del spillere i klubben, som har været meget talentfulde, men som måske ikke helt har haft hovedet med og ydet dét, det kræver at nå helt til tops. men de unge vi har nu har viljen, motivationen og værktøjerne til at kunne komme rigtig langt med deres fodbold.

– Det er selvfølgelig benhårdt arbejde, og det er her at lidt ældre spillere skal hjælpe dem med at tage de rigtige beslutninger, og være med til at motivere og guide dem.

Olcay_Senoglu_Aug2015_Web

Olcay Senoglu. Foto: Christian Midtgaard.

Der er noget kultur i det at være topsportsmand, som skal læres.

– Helt sikkert, det er noget der skal læres, f.eks. havde vi et pokerarrangement, hvor Nico O havde en 2 liters Fanta med. Og det er jo en dødssynd, det gør man simpelthen ikke. Heimer gjorde det helt rigtige, for han havde taget en liter mælk med!

– Jeg synes generelt at vi får hjulpet hinanden godt, og jeg synes at de unge viser en rigtig god indstilling, og de gør det rigtigt godt.

– De ved godt, at de kan risikere at få en sviner eller to, men de ved også godt at det handler om at jeg vil have, at de skal udnytte deres potentiale og hjælpe igennem mine erfaringer.

Frank er jo tilbage i en rolle som sportschef?

– Jeg kender jo Frank fra min teenagetid, og jeg har haft ham som træner, da jeg var junior. Jeg ved jo at han vil klubben det bedste, og vi ved hvordan vi hver især er, og det betyder selvfølgelig meget.

– Det er selvfølgelig fantastisk at have klubfolk omkring sig, så man ved at de gør det med hjertet. Nu kommer der nogle nye folk udefra, og det kunne være rigtig fint, hvis de hver især kunne byde ind med nogle ting, så de i fællesskab kan få løftet klubben yderligere.

Der er jo mange klubfolk omkring 1. senior lige nu, i træner- og lederfunktioner. Er det et problem, at du har spillet med dem tidligere?

– Nej, vi kan sagtens få det til at fungere, og jeg driver bl.a. også virksomhed med Philip Bank (Olsen Travels, webred.), så man skal lige lægge kontorfnidderet til side, når man træner. Men personligt har jeg ikke noget problem med det, måske fordi jeg har nogle års erfaring og godt kan finde ud af at adskille tingene.

Du nævner selv ungdomsrækkerne. Der har jo været nogle gennembrud i denne sæson for nogle af de helt unge?

– Ja, det ser rigtigt spændende ud, især sådan en som Heimer, som har mange forskellige værktøjer.

– Sebastian og Nico O er også værd at holde øje med, så det ser godt ud.

– Kaltoft havde jeg et godt øje til sidste år, måske som midterforsvarer, selvom han mest har fungeret som 6’er indtil videre.

Hvad med Anders Hakala?

– Han er først og fremmest en kanon fyr, derudover er han rigtigt godt skolet og har også været i en Superligatrup. Han vil det virkelig gerne, men skal lige tage det sidste skridt op. Han har været lidt skadet og skal op i omdrejninger igen, men han har banket en masse mål ind for 2. holdet, og jeg kunne godt se ham overtage topscorerværdigheden.

Du har jo som sagt et rejseselskab. Skulle du ikke også begynde som angrebstræner i lighed med Anders Jochumsen, Søren Larsen og Rajko Lekic, der som dig selv allesammen er kompetente målscorere?

– Det er rigtigt. Vi arrangerer træningslejre for fodboldklubber i Tyrkiet. Men jeg er faktisk også uddannet skolelærer, selvom jeg altid har haft en drøm om at være selvstændig. Hvis det ikke går, så har jeg altid noget at falde tilbage på.

– På sigt kunne jeg godt tænke mig at blive træner, for jeg har altid været tiltrukket af det taktiske, så jeg tænker faktisk selv lidt på en cheftrænerrolle. Nu må vi se!

Hvad er din yndlingsklub?

– Besiktas! Jeg er nede og se kampe, når sæsonen tillader det. Jeg har set et par stykker. Det har sådan set altid været Besiktas, selvom min far holder med Galatasaray.

Der er noget med at Kong Olcays støvler har deres eget dobbeltsæde på away-turene?

– Nej, det er helt forkert. Det er kun sædet lige ved siden af mig! Haha.

Af de hundredevis, måske endda tusindevis af spillere, som du har stået overfor, hvem er den bedste modspiller?

– Ahh, der må jeg sige en tidligere ‘93’er, nemlig Sladan Peric, som også var i Vestsjælland, Vejle og Schalke. Han var en solid spiller, en rigtigt hård hund, som ikke var rar at spille overfor.

– Daniel Agger har jeg også spillet mod, da jeg var ungdomsspiller, og han var total komplet.

Hvem er så den bedste spiller i 1. holdstruppen?

– Jamen, jeg savner lidt Nicklas Rønne. I topform er han en fantastisk spiller, for han har et rigtig godt touch, og et godt overblik, og han gør os andre bedre, og ved præcis, hvordan jeg godt kan lide at blive spillet. Han skal nok spille den frie 10’er, så jeg håber virkelig, at han kommer tilbage i topform.

– Anders Dahl Simonsen er også en spiller, som jeg virkelig savner, for han har en rutine, som vi savner på midtbanen. Verbalt betyder han også rigtig meget for resten af holdet.

– Så en Anders Dahl tilbage på 6’er positionen, hvor han kan spille den store skraldemand.

Vi skal jo spille i nedrykningsspillet i den kommende halvsæson?

– Ja, det er jo ikke helt overraskende, når man ser på holdets manglende rutine. Vi har nogle måneder til at spille holdet yderligere sammen i vinterpausen, så det skal nok blive godt. Men jeg kan simpelthen ikke se os rykke ned med de store kvaliteter, vi i bund og grund har.

– Vi mangler lige 10% i forhold til topholdene, men det kommer, og så bliver vi farlige.

Olle, tusind tak for din tid. Nu skal du ud og spille lidt bold!